Framtidsspaning: Om distansarbete, arbetsmarknad & gigkonomi

 
 

Emelie Fågelstedt är digital strateg specialiserad på sociala medier. Hon har arbetat som frilans och på distans i över 10 år, och förläste om gigekonomi långt innan det blev ett buzzword i Sverige. Förutom att förläsa runt om i Sverige, driver hon även ett online community för svenska digitala nomader. Nu vill vi veta vad hon spanar bortom horisonten gällande distansarbete och arbetsmarknad.


Hej Emelie! Vem är du?

Jag är egenföretagare inom digital kommunikation sedan 2010, och har jobbat på distans och levt som ‘digital nomad’ de senaste åren. I mitt arbete med kommunikation har jag kunnat jobba helt platsoberoende och därför spenderat mycket tid i främst Tokyo och London. I maj 2019 föddes vår dotter, och sedan dess är jag på plats i Stockholm men uppskattar möjligheterna som hemarbete ger i form av kortare och flexiblare arbetsdagar, och mer tid med familjen.

Jag är också en av grundarna av Svenska Nomader, Sveriges största nätverk för digitala nomader och remote workers som startade 2017 och idag består av en community av över 11 000 individer. 


Du har ju specialiserat dig på trender inom distansarbete, arbetsmarknad och gig-ekonomi. Så nu undrar jag, förutom det redan uppenbara att vi troligtvis kommer att se mer distansarbete och gig-uppdrag på svensk arbetsmarknad inom en snart framtid, vilka övriga tendenser och trender ser du?

Flexibilitet i arbetslivet kommer att stå i centrum framöver, så väl som mer individstyrt ledarskap. Efter pandemin kommer vi att jobba mer i hybrida team, där vissa är på plats på kontoret och andra på distans. Många menar på att 2-3 dagar på kontoret, och 2-3 dagar på distans är idealt för framtiden. Det ställer nya utmaningar på gruppdynamik och på ledarskap som måste hitta nya vägar att skapa engagemang och samarbete mellan personer som sitter mer utspritt. Vi kommer att fortsätta omfamna möjligheterna med digitala verktyg och nyttja fysiska möten till ännu mer värdeskapande aktiviteter. 


188034087_470689390676806_6535374226500506231_n.jpg

Jag tror att vi kommer att jobba mer i nätverk med andra individer eller mindre team. Det finns sådana fördelar med att komma samman flera personer med olika perspektiv och bakgrund och ta sig an gemensamma utmaningar för ett företag, organisation eller en myndighet. Vilka vi jobbar med blir mer flytande, och det blir vanligare med skräddarsydda team beroende på uppgift - oavsett om det handlar om att ta in externa giggare eller helt enkelt jobba mer över avdelningsgränser inom ett företag. 

Community-aspekten kommer också att bli viktigare, där vi jobbar mer för att bygga djupa relationer med våra målgrupper eller likasinnade runt omkring oss. Svenska Nomader som nätverk grundar sig helt i att föra samman personer med intresse för distansarbete för att gemensamt diskutera utmaningar och möjligheter med morgondagens arbetsliv. Tillsammans skapar vi innehåll, event, rapporter och tar oss an konsultuppdrag för att hjälpa andra att bättre navigera den digitaliserade arbetsmarknaden. 


Community-aspekten kommer också att bli viktigare, där vi jobbar mer för att bygga djupa relationer med våra målgrupper eller likasinnade runt omkring oss. Svenska Nomader som nätverk grundar sig helt i att föra samman personer med intresse för distansarbete för att gemensamt diskutera utmaningar och möjligheter med morgondagens arbetsliv.
— Emelie Fågelstedt

Om våra framtida arbetsplatser kommer att bestå av mer distansarbete, kommer det också innebära att vi kommer ha mindre möjligheter för spontana samtal på fikaraster och när vi stöter ihop med varandra i korridoren på jobbet. Det i sin tur kan ju komma att innebära att vissa bra idéer och viss kunskapsöverföring aldrig tar plats på ett lika “naturligt” sätt som förut. Hur ser du att arbetsplatser bättre ska kunna tackla detta?

Det handlar om att skapa en naturlig plats för dialog och spontana tankar och konversationer även i den digitala sfären. Hitta sätt att få till ‘fikarumssnacket’ i en Slack-kanal eller liknande. Ha också som rutin att alltid få in mer avslappnade diskussioner i början av ett digitalt möte. Framöver kommer vi troligtvis att blanda att jobba på distans och på kontoret, men när vi väl träffas inom ett team fysiskt så kommer fokus ännu tydligare att ligga på just samskapande och värdeskapande. Det är här de stora och små nya idéerna kan kläckas, och vi kan dela tankar och insikter med varandra. När vi inte ses lika mycket fysiskt som tidigare tror jag att vi värderar det fysiska mötet ännu mer, och att alla inom ett team blir än mer engagerade att få ut det mesta möjliga av att skapa och tänka tillsammans. Så kanske blir resultatet till och med bättre än de spontana, vardagliga snacket i korridoren på jobbet? 


Chefen blir inte en traditionell ledare utan mer en facilitator för att jobbet ska flyta på så bra som möjlig
— Emelie Fågelstedt

Vad tror du kommer att bli viktigt att tänka på vid en mer digital arbetskultur? 

Vi har alla olika inställning till att jobba mer digitalt och mer på distans, och det är viktigt att förstå varje individs drivkrafter och utmaningar. Var ödmjuka inför varandra och sikta på att skapa en gruppdynamik där man möter varje persons behov på bästa möjliga sätt. Det individuella, inlyssnande ledarskapet blir viktigare där en chef måste bli bättre på att lyssna in och förstå, och skapa de bästa förutsättningarna för varje personen. Chefen blir inte en traditionell ledare utan mer en facilitator för att jobbet ska flyta på så bra som möjligt. 


197365717_479316883142245_5276667571591162473_n.jpg

När vi jobbar med digitalt är det också viktigt att säkerställa att kommunikation och beslut dokumenteras så att det blir tillgängligt för alla inom ett team, avdelning eller företag. På så vis går det enklare att följa beslutsprocesser och bidra inom ett projekt även om man inte var med på plats, fysiskt eller digitalt, när ett beslut fattades. 

Vi vet att den största utmaningen många ser med distansarbete är att vi tappar den sociala kontakten med kollegorna, och därför är det också viktigt att skapa förutsättningar för det sociala samspelet. Ha naturliga forum för mer spontana konversationer, bjud in till digitalt AW eller fika, och säkerställ att de dagar då ni möts alla fysiskt får ännu större fokus på just att vara sociala med varandra och bygga teamkänsla. 

Hur kommer vi att se på en “god kollega” på framtidens arbetsmarknad?

Någon som ser mer till varje persons individuella förutsättningar och är mer förstående inför våra olikheter. En person som hjälper till att facilitera samtal och samarbeten snarare än någon som vill styra med hela handen. Personer som respekterar våra olika drivkrafter och utmaningar, och ser en styrka i att samla våra olika perspektiv på saker och ting. 

Hur ska vi på bästa sätt vara bäst rustade för framtidens arbetsmarknad som anställda och egenföretagare?

Att ha grundläggande förståelse för digitala verktyg och arbetssätt är viktigt, eftersom världen blir allt mer digitaliserad. Att också se möjligheter med globalisering och samarbete över regions- och landsgränser öppnar upp för att ta in ännu fler perspektiv och tankar på att lösa olika utmaningar. Det är viktigt att vara nyfiken inför det nya och att se lärande genom hela karriären som en nyckel att ta sig framåt och fortsätta skapa värde, både för oss själva och för samhället i stort. Vi är aldrig färdiglärda, och vi har möjlighet att byta spår och lära nytt genom hela karriären. 


För egen del har just flexibiliteten i arbetslivet inneburit bättre balans. Jag jobbar kortare dagar för att kunna hämta min dotter på förskola tidigt och gå ut och leka i en park varje eftermiddag. Ändå får jag inte mindre gjort än när jag jobbade hela dagar.
— Emelie Fågelberg

Med mer flexibelt arbete kommer vi ju även kunna arbeta dygnet runt. Vad anser du att vi kan göra för att undvika att arbeta oss in i väggen och istället upprätthålla ett lagom förhållningssätt till vårt arbete som ger tid för välmående, hälsa och balans mellan familjeliv och arbete?

Det är viktigt att sätta gränser för oss själva och att stå emot att ta upp datorn eller mobilen och jobba dygnet runt, även om det i teorin skulle gå när vi har arbetsredskapen hemma. Först och främst är det viktigt med företag och chefer som värnar om sina medarbetares hälsa och välmående, och sätter tydliga gränser kring när vi jobber eller snarare när vi förväntas jobba. Det ska inte vara kutym att behöva svara på ett mail eller lösa en uppgift på en kväll eller en helg. Det handlar om att sätta rimliga förväntningar och få medarbetarna att vara trygga vid att de kan koppla bort jobbet i slutet på dagen.

För egen del har just flexibiliteten i arbetslivet inneburit bättre balans. Jag jobbar kortare dagar för att kunna hämta min dotter på förskola tidigt och gå ut och leka i en park varje eftermiddag. Ändå får jag inte mindre gjort än när jag jobbade hela dagar. Kortare möten, mötesfria dagar, mer tid för ostörd produktion, och mindre pendling är några faktorer som får mig att må bättre i min egen arbetsvardag. Samt att lägga tid på att gå ut på en promenad och få frisk luft även när jag jobbar hemifrån för att rensa tankarna lite. 


Sist men inte minst, är jag också lite nyfiken på hur vanligt det är med småbarnsföräldrar som lever som digitala nomader? Har du några exempel på detta?

Det kräver mer planering att leva som digital nomad med småbarn, särskilt när barnen kommer upp i skolålder. Ändå finns det exempel på familjer som valt att åka utomlands och jobba på distans med yngre barn, där de kanske turas om att jobba under dagen och att vara med barnet eller där de hittar barnomsorg lokalt på plats. Vissa åker under föräldraledighet när den ena parten är med barnet och den andra jobbar på distans. För dem med barn i skolåldern blir det kanske mer att planera att åka så att en termin eller ett läsår kan läsas vid en skola på en annan plats. Andra hittar olika sätt med hemundervisning, men från vad jag hört är det mindre vanligt. Det går så klart att vara småbarnsförälder och digital nomad, men som sagt kräver det lite mer planering och troligtvis längre vistelser på varje plats. 

Tack Emelie för din medverkan! Var kan man hitta eller följa dig på nätet om man skulle vilja?

Följ mig gärna på LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/emeliefagelstedt/

Och läs det senaste om framtidens arbetsliv på: www.svenskanomader.se

Mer om mig finns även på emeliefagelstedt.com


 
Banner för F-gruppen bloggen(1).png
 

 
Frida Smed